•  0,00

Release LP Ako Taher ‘Live at the Gallery’

Mrt 2, 2018 | Posted by in Geen categorie | Reacties staat uit voor Release LP Ako Taher ‘Live at the Gallery’

Ako Taher is een Irakees -Nederlands klassiek pianist. Hij begon zijn muzikale carrière op 8-jarige leeftijd met gitaarles. Toen hij 12 jaar was hield de gitaardocent er mee op. Er was geen vervanging of een andere gitaardocent in Irak beschikbaar. Wel was er een pianoleraar. Zo werd de droom geboren om klassiek pianist te worden. Onbegrepen door zijn leeftijdsgenoten die vooral geïnteresseerd waren in popmuziek studeerde Ako 7 jaar conservatorium in Bagdad. Zijn leven was muziek. Dag en nacht.

Tot begin jaren ’90 de 1e Golfoorlog uitbrak. Het is onvoorstelbaar hoe dat het leven in Irak radicaal veranderde. Ako moest stoppen met spelen. De vleugel werd verkocht. Muziek mocht niet meer. Zijn familie werd bedreigd door het regime. Ze konden niet in Bagdad blijven en vluchtten.

In 1998 was het Ako zijn beurt. Via gevaarlijke omzwervingen, vele malen opgepakt en teruggestuurd woont hij nu al jaren in Maassluis. Hij heeft niet veel nodig, maar een leven zonder muziek is ondenkbaar.

In 2014 kwam zijn verhaal in de media, hij werd finalist bij het tv-programma ‘Holland’s got talent’. Ineens was er aandacht voor hem, zijn verhaal, zijn muziek. Hij speelde in Carré voor de koning en koningin van Nederland en het voltallig kabinet, in Ziggo Dome voor een publiek van 18.000 man. Concertuitnodigingen volgden. In 2017 componeerde hij een muziekstuk als voorprogramma voor de film ‘Lion’ voor het filmfestival Maassluis.

Nu presenteert Ako Taher zijn eerste LP ‘Live at the gallery’.

Een unieke LP. Niet een perfecte studio-opname maar een authentieke live-ervaring. De LP is geproduceerd dor en opgenomen in Gallery RitsArt. Fritz de With, STS Records, de enige man in Nederland die weet hoe je mooie analoge opnames maakt en daar de juiste apparatuur voor heeft maakte de prachtige opname.

De rol die muziek speelt in het leven van Ako gecombineerd met de complexe emoties opgedaan door zijn ervaringen, geven zijn vertolkingen van bestaande composities een gevoeligheid en diepgang met een bijzondere klankkleur.

Naast bekende composities van Liszt, Chopin, Ravelli is een door Ako Taher gecomponeerde Irakeese Maqam op de LP te horen. De Maqam is een Irakees – Arabisch volkslied welke Ako Taher combineert met westerse klassieke muziek. Hiermee geeft hij een unieke toevoeging aan het aloude klassieke repertoire, welke hij wellicht uitbouwt op een volgend album.

De persoonlijke en intieme opnamesituatie maakt het luisteren van deze LP een bijzondere, authentieke live muziekbeleving. Sander de Kramer, die achter Ako Taher staat sinds hij hem ontmoette, zal vrijdagavond 8 maart 2018 om 19:30 uur het eerste exemplaar uitgereikt van het album krijgen in Gallery RitsArt.

Tot die tijd is de LP te bestellen voor 25 euro.

Daarna kost de LP 27,50 euro.